tisdag 29 oktober 2013

NFL-match

Efter att ha fått två gratisbiljetter var det i söndags dags att tillsammans med Björn bevittna våra livs första NFL-match. Det skedde då det lokala laget New Orleans Saints mötte Buffalo Bills. Amerikansk fotboll är kanske den mest populära sporten i USA. För undertecknad är dock intresset tämligen begränsat, men att besöka ett sådan här evenemang var en upplevelse.

Det hela skedde i den imponerade Mercedes-Benz Superdome, som invigdes 1975. Den är 83 meter hög och 210 meter i diameter vilket fortfarande gör den till värdens största byggnad med kupoltak. Publikkapaciteten på 73 208 personer rankar den som världens fjärde största stadium med tak. Det är den arena som varit värd för Super Bowl (NFL-finalen) flest gånger av alla: sju. Senast det hände var i våras. Under Super Bowl har man tillfälligt utökat publikkapaciteten till närmare 80 000. I söndagens match var den officiella publiksiffran 72 405 - i princip fullsatt.

Superdome imponerade också stort med sitt gratis trådlösa nätverk. Hur man kan få det att fungera så bra för 70 000 personer är en gåta. Kanske kollade de flesta besökare på matchen snarare än att surfa?

Att intresset är stort för amerikansk fotboll visas också av att alla biljetter är säsongsbiljetter och de har sålts slut sedan 2006. För att köpa säsongsbiljetter finns en väntelista och för att få biljetter till en enskild match måste man köpa i andra hand av någon som inte vill använda sina biljetter.

Det som imponerade med evenemanget var också hur städat allt gick till trots den stora publiken. Inga huliganer och relativt få poliser. Supportrar från de olika lagen var inte separerade på något vis och de gick snarare omkring och pratade och skämtade med varandra än att bråka. Men många av besökarna var också snarare barnfamiljer än ungdomar.

Saints vann Super Bowl så sent som 2009 och har börjat årets säsong väldigt bra. Även denna matchen slutade med klar seger för hemmalaget och man har därmed vunnit sex av de sju första matcherna i serien.

Det märks när drygt 70 000 personer ska till samma ställe.

Det är här det händer.

Obligatorisk nationalsång och amerikansk nationalism.

Det var många avbrott i matchen så hejacklacksledarna hade fullt upp.

Den här mannen hade med sig en egen fåntratt för att höras bra.

Pausunderhållning i rosa bandets tecken.

Slutminut i tredje kvarten. 

Slutresultat

På väg hem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar