lördag 14 mars 2015

Jänkarna

Hur är egentligen amerikanerna? Vi tycker nog att vi upplevt dem ganska mycket som förväntat. Det är ju svårt att generalisera, och självklart är inte alla amerikaner likadana, men vissa olikheter mellan svenskar och amerikaner kan man nog se.

En sak som antagligen alla noterat som varit i USA, eller sett amerikanska filmer, är att de oftast hälsar med en fråga utan att direkt förvänta sig ett svar: "How is it going?", "What's up?". Vi har väl egentligen ännu inte blivit riktigt bekväma med det men man tänker inte så mycket på det som från början. Favoritsvar på den första måste väl vara "It's going". Jag har också tänkt på att alla amerikanare alltid använder namnet när de hälsar: "Good morning, Jim", "Good night, Jim". Det är lite jobbigt för mig som har så svårt att komma ihåg namn. Amerikanerna är också generellt sett väldigt mycket mer för att småprata med folk de inte känner. Vi tror att vi har blivit lite påverkade av detta och nu lite oftare pratar med folk vi inte känner.

Vi har blivit bekant med fler grannar i USA än i Sverige eller Norge, vilket förstås beror på att det är mycket mer naturligt att man börjar prata med främlingar, samt att man inte bara hejar utan ofta stannar upp och pratar lite. Vi har upplevt grannarna som hjälpsamma och har haft grannar som tidigt erbjudit sig att vara barnvakt och har blivit erbjuden skjuts till flyget när taxin varit sen mm. Sammanfattningsvis tycker vi att det har varit väldigt trevligt att bo i ett amerikanskt bostadsområde.

En annan kulturell skillnad är alkoholkulturen. Det är helt normalt att köra bil till puben, ta några öl och sedan köra hem. I Louisiana finns det också massvis av ställen där man kan köpa diverse frozen margarita- och daiquirivarianter "to go", i bägara à la McDonald's. På vissa ställen finns det till och med drive through, så att man inte ens behöver kliva ur bilen. Av någon anledning har vi missat att fotografera något av dessa hak, som vi nog inte sett någon annanstans. Något annat unikt är att det i French Quarter är fritt fram att dricka alkohol på gatan.

Vad vi har noterat när vi har varit på vattenland är att ingen duschar före eller efter. Det är knappt att det finns någonstans att byta om, och där är man alltid ensam. Det finns heller inga skyltar om att man måste duscha innan, så vattenkvaliteten och klornivån är vi ganska skeptiska till. Vi tror att det främst beror på att de av någon anledning är väldigt rädda för att visa sig utan kläder. Inte heller barn tycker de är OK att se nakna, och en av mina kollegor hade väldigt svårt att förstå att man i Sverige kunde låta små barn bada nakna utomhus. En annan märklig sak är att det är helt normalt, även bland vuxna, att ha kalsonger på sig under badbyxorna, men det kanske det snart är i Sverige också.

2 kommentarer:

  1. Lärde ni känna några amerikaner eller var det mest ytliga samtal om väder och vind?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väder, vind, Abba och Elin Nordegren... Nej, jag kan väl inte påstå att vi blivit bästisar med några amerikaner, men det har vi väl inte gjort några ansträngningar att bli heller. Vi har ju hela tiden varit inställda på att det är en begränsad period som vi ska bo där. Men jag tycker många amerikaner ändå är intresserade och pratar om annat än väder och vind, och jag tror inte att det är svårare att bli kompis med en amerikan än svensk.

      Radera