söndag 1 mars 2015

Vapenkultur

Det råder som de flesta vet en helt annan vapenkultur i USA än i de flesta andra länderna, och antagligen ännu mer i Louisiana än genomsnittet i USA. Vi har sett några exempel på detta.

I Kongsbergs kontorsregler står det inskrivet att man inte får ha med sig vapen, men vid ett flertal tillfällen har jag sett vapendelar och ammunition ligga på skrivbord i kontorslandskapet eller t.o.m. i på bordet i mötesrummet. Oftast är det något som någon har beställt och fått levererat till kontoret. Det är heller inte något konstigt att på lunchen åka och skjuta lite, vilket jag provat.

Vi vet ingen siffra, men det är väldigt vanligt att man har vapen hemma, och i bilen, för att försvara sig. Det de inte verkar förstå är att detta antagligen bara gör det mer sannolikt att bli skjuten själv. Men de har också väldigt stor tro på sig själv och jag hörde en som allvarligt menade, att om han skulle åka på jobb till något piratdrabbat land så ville han ha utbildning på automatvapen först. Så att han kunde försvara sig ifall det skulle komma pirater ombord. Vart han skulle få vapnet ifrån förtäljde inte samtalet, men han kanske skulle övermanna en pirat och ta det...

Ett par gator ifrån där vi bodde såg vi en skylt där det stod något i stil med “Drive slowly - if you run over our kids you will not need a lawyer”. Detta var längst in på gatan där antagligen bara deras närmaste grannar körde. Kanske inte jättebra för grannsämjan. Tyvärr han vi nog inte få med den på bild innan den plockades ned.

Sedan läser och hör man ju förstås om skjutningar ganska ofta, inklusive vådaskjutningar. Nuförtiden gör man ju det i Sverige också, men det är nog några år kvar till New Orleans-nivå. New Orleans ligger ofta med på “topplistor” över USA:s farligaste städer och har under många år varit den stad i USA som haft flest mord per invånare, och även legat “högt upp” i internationella jämförelser. Senaste åren har dock statistiken förbättrats något. Mord sker förstås mest p.g.a. uppgörelser i den undre världen, och hålls framför allt till vissa områden i staden, men det förekommer även skjutningar bland allmänheten och där det anses vara mer säkert att vistas. Det förekom förresten också ett mord i huset snett mitt emot huset där vi först bodde. Vi hade hunnit flytta därifrån då, men lite olustigt känns det ju.

Det som också är lite komiskt med den här vapenkulturen är ju att en ganska stor andel amerikaner låtsas vara troende kristna och regelbundet går i kyrkan. Eller som presidenterna brukar avsluta i samband med att de förklarat krig - “God bless america!”. Bilderna nedan är också lite på det temat och är tagna i Florida 17 mars 2003, tre dagar innan USA anföll Irak.


God bless our troops

Det finn olika sätt att marknadsföra juveler.

2 kommentarer:

  1. Och dessa skyltar, vore kul med ett separat inlägg om det. Min favorit är från en håla i Pennsylvania där en butik hette "Gun, gifts and ammo". Se där då kunde även lilla frun få vara med på ett hörn i butiken :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, tyvärr har vi nog inte så många bilder på skyltar så det blir nog inget sådant inlägg.

      Radera