måndag 9 april 2012

Grand Isle

Idag var Ted lite piggare än igår, så vi beslutade oss för att åka på en liten utflykt. Vi styrde kosan mot Grand Isle som är en barriärö i Mexikanska golfen, cirka en och en halv timmes bilfärd hemifrån oss. Ön har dryga tusen invånare, men under sommaren stiger populationen avsevärt med alla säsongsboende och turister. Grand Isle är känd för sina fina och artrika fiskevatten, men också för den milslånga sandstranden som sträcker sig längs öns sydöstra sida. Ön blev 2011 listad som nummer 4 på yahoo travels lista över "Top 5 island getaways in the States" och stranden blev 2010 listad som en av "America's Top 10 winter beach retreats" av samma sajt. Strandutbudet i Louisiana är ytterst begränsat och stranden är den enda statligt drivna stranden i Louisiana.

Under årens lopp har Grand Isle drabbats otaliga gånger av orkaner, senast av Katrina i augusti 2005, och av Gustav i september 2008. Ön drabbades också av oljeläckaget från den Transocean-ägda oljeriggen Deepwater Horizon som exploderade och sjönk i Mexikanska golfen i april 2010.

Hur var då stranden? Helt OK, men inte mer än så. Vattnet var ganska grumligt och ska man ha riktigt fina stränder ska man nog bege sig österut mot Alabama och Florida. Ett plus dock för att det inte kändes så exploaterat och att det inte var det minsta trångt på stranden.

Välkommen till Grand Isle!

Översvämningsrisken är tydlig.

Lunch på stranden.

Strandmys!

En medlem i den lokala fiskeflottan.

Vy från utsiktstornet i Grand Isle State Park.

Vi gick en liten tur.

Längs vägen såg vi flera broar av denna upphissningsbara typen.

En ensam fiskebåt.

Några kossor susade vi förbi.

Det finns tydligen någon slags virkesverksamhet i dessa trakter också.

3 kommentarer:

  1. Så härligt att kunna hänga på beachen redan! Hur varmt var vattnet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vattnet var ganska varmt, ca 24 grader. Det är nog ovanligt varmt för att vara den här tiden på året. Men på sommaren blir det normalt närmare 30 grader i vattnet enligt statistiken:
      US NODC Coastal Water Temperature Guide

      Radera