måndag 10 september 2012

Alcatraz

Den sista dagen i San Francisco var ett besök på Alcatraz inplanerat. Innan dess blev det dock ett nytt besök vid Golden Gate där dimman nu hade lättat, och vi fick äntligen skåda den världsberömda röda 75-åriga bron.

Alcatraz, som är en ö belägen 2,4 km från San Franciscos strand, är mest känd för att ha varit platsen för USAs hårdaste fängelse, dit de grövsta förbrytarna skickades (bl.a. Al Capone och Robert Franklin Stroud). Detta var dock endast mellan åren 1933 till 1963, innan dess fungerade ön som ett militärt fort som anlades i mitten av 1800-talet. Med start i november 1969 ockuperades ön av ett gäng indianer under nästan 19 månader. Idag sköts ön och alla byggnader av National Park Services, och är öppet för turister.

Endast tre fångar lyckades fly från Alcatraz utan att bli infångade eller dö under flyktförsöket, Frank Lee Morris och bröderna John och Clarence Anglin. De jobbade på sin flyktplan i över ett år, och grävde hål i betongen bakom ventilen i sina celler. Ventilerna ledde ut till en lufttrumma som sedan förde dem ut på taket av cellbyggnaden. De tillverkade livvästar/flottar av stulna regnrockar, och de gjorde huvudatrapper som skulle likna dem själva. Huvudatrapperna tillverkade de genom att blanda betong de hade hackat loss till pulver, såpa, tvål, lim och toalettpapper. De målade dem och klädde dem med hår som de samlat på sig från från fängelsets "frisersalong". Natten till den 11 juni 1962 var de redo att rymma. Efter inräkningen placerade de sina huvudatrapper, "Dummy heads", på sina kuddar, kröp ut genom ventilen och fortsatte ut till lufttrumman bakom cellerna. När man väl upptäckte att deras celler stod tomma var rymlingarna långt borta. Huruvida de lyckades med sin flykt är ännu oklart. Det mest troliga är att de drunknade i det kalla vattnet. Men, eftersom inga kroppar har återfunnits är de fortfarande efterlysta, och kommer så vara till den dag de fyller 100 år.

Familjen Boström med GGB i bakgrunden.

Ted kollar in utsikten.

Alcatraz

Båtturen ut till ön.


Vakttorn

Fängelsekorridor med celler.

Fängelsecell

Cell i D-blocket, dvs isoleringen.

Cell med personlig prägel.

En av rymlingscellerna. Notera hålet i väggen och
huvudatrappen i sängen.

Rastgård

Några av de mest kända fångarna, Al Capone längst till vänster.


Hyfsad utsikt från Alcatraz.

3 kommentarer:

  1. Vilken tripp ni är på! Yosemite verkar ju fantastiskt och San Fransisco är ju inte så pjåkigt det heller. Nu när ni har varit på Alcatraz måste ni ju se "Flykten från Alcatraz" om ni inte redan gjort det. Clintan och co genomför rymningen precis som ni beskriver det.

    Hoppas huset står kvar när ni kommer hem nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Har inte sett den så vi får ta och titta på den. De hade några exempel på filmer och serier som handlade om Alcatraz men jag kommer inte ihåg alla.

      Radera
  2. http://www.imdb.com/title/tt0079116/

    SvaraRadera