fredag 7 september 2012

Man ser inte skogen för alla träd.

Jim, som besökt Yosemite för nästan 10 år sedan, har många gånger pratat närmaskt lyriskt om de gigantiska träden han en gång såg där. Igår var det dags för hela familjen att skåda dessa jättar i Mariposa Grove, som ligger i den södra delen av Yosemite nationalpark. Och vilken syn det var!

Vi tog god tid på oss och traskade runt i denna sagoskog i närmare fem timmar, och vi slutade aldrig att förbluffas av dessa enorma skapelser. Även om jag tar till stora ord nu så är det det som ligger närmast till hands för att försöka beskriva det vi såg. Men, ändå går det nog inte att göra det rättvisa i ord.

För att exemplifiera det hela lite så beräknas det näst största, men det mest kända, av "the gigant sequoias" (Sequoiadendron giganteum) i Mariposa Grove, den så kallade "Grizzly Giant", att vara nästan 64 meter hög, 7,8 m i diameter i brösthöjd (vid 1,3 m över markytan för icke skognördar), 29,5 m i omkrets vid markytan, och hålla ca 960 kubikmeter i volym (endast stammen). Det högsta trädet i Sverige, som man känner till, var en gran i Värmland, som när den fälldes 2003, var 48 meter hög, 2,52 m i diameter i brösthöjd, och en volym på 12,5 m3. De träd som kan uppnå störst volym i Sverige är ekar, och en av de största ekarna i Sverige håller ca 70 m3 (endast stam). Men, för att sätta det hela i ytterligare perspektiv så är världens högsta träd, en amerikansk sekvoja (Seqouia sempervirens), drygt 115 meter högt. Det högsta trädet av samma art som "the Grizzly Giant", är knappt 95 meter högt, och världens femte högsta träd.

Innan vi lämnade nationalparken för dagen fick vi även med oss den fantastiska utsikten från Glacier point. Gissa om vi har många bilder att bjuda på?!


Ted färdades mestadels i bärmes på Jims rygg.


Här kan man krypa genom ett träd.

Detta är egentligen två träd som vuxit samman. ("The faithful couple")

Brandljud av sällan skådat slag.



Bland träden skymtar ett hus som innehöll information om parken och träden.
 



Här fanns också gigantiska tallar, "Sugar pine" (Pinus lambertiana).

Med tillhörande gigantiska kottar. Sekvojakottarna var däremot i storleken som en golfboll.

Mamma fick också bära en stund, dock utan mes.

Träd med tunnel genom.

The Grizzly Giant, ca 2000 år gammal.

En sedan länge fallen jätte.

Svalkande fotbad efter allt spatserande.

Till höger om Jim syns toppen av berget "Half Dome" som är 2694 m högt och
 sträcker sig drygt 1400 m över Yosemitedalens botten.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar