lördag 1 december 2012

St. Barth och St. Martin/Maarten


Två dagar har passerat sedan senaste uppdateringen här på bloggen. Två dagar och två öar. Igår besökte vi franska St. Barthelemy, och nu befinner vi oss på fransk/holländska St. Martin/Maarten.

St. Barthelemy, eller kort och gott St. Barth, byttes år 1784 bort av den franska kungen Ludvig XVI, till Sveriges konung Gustav III, i utbyte mot handelsrättigheter i Göteborg. Men, efter att ha varit i svensk ägo i nästan hundra år, sålde Sverige ön tillbaka till Frankrike i 1878, eftersom Sverige inte hade råd att ha kvar ön efter några svåra år med minskad handel, sjukdom, och eldhärjning. Huvudstaden, Gustavia, är inte det enda på ön som minner om den svenska epoken. Flera historiska byggnader finns kvar, och inne i Gustavia har alla gator dubbla namn, ett franskt och ett svenskt. Idag är St. Barth ett populärt tillhåll för fransk överklass och allehanda kändisar som önskar fly Hollywood. Vi skippade den exklusiva shoppingen, kaviaren, och champagnen, och spenderade vår tid på att söka efter svenska efterlämningar. Ett lustigt samanträffande var det att piloten som flög oss från världens näst kortaste landningsbana på St. Barth till St. Maarten, var en svenska.

Idag har vi besökt två stränder, en på den franska sidan, och en på den holländska. Den senare ligger i ena änden av landningsbanan till den internationella flygplatsen, och bjuder på en ovanlig kombination av salta bad, solnedgång, och första parkett till jumbojetslandning. Det var också en upplevelse att stå bakom planen när de skulle till att lyfta, vindarna var så starka att de piskade vattenytan.

St. Barth och Gustavia från ovan.

Jim och Ted i Nya Gränden.

Utsikt över Gustavia från vägen upp till fortet Carl.

Piteå är vänort med Gustavia.

Svenska flaggan.

Karta över Gustavia med historiska landmärken.

På flygplatsen.

Ted på Orient beach, St. Martin.

Salt kille.

Maho beach möter Juliana airport.


Eftermiddagsdopp

Solnedgång

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar