söndag 11 maj 2014

Road to Hāna

Vi ligger lite efter i bloggandet, men tycker det är bättre att lägga upp inläggen i kronologisk ordning allt eftersom vi får tid.

Ett av de mest populära turistgöromålen på Maui, är att köra längs Hāna Highway. Vägen leder till östra delen av Maui, och bjuder på vackra vyer över kusten, och otaliga vattenfall. Även denna väg är vindlande, slingrande, och landskapet den går genom är så grönskande det bara kan bli. Slutdestinationen är som namnet anger byn Hāna, men, som sloganen säger, det viktiga med att ta sig dit är inte målet, utan resan i sig. Efter Hāna kan man fortsätta resan och åka längs den sydöstra delen av ön, där är naturen mer karg med inslag av svarta lavafält. De flesta guideböcker rekommenderar att man kör "Road to Hāna" medurs, men vi hade blivit tipsade om att köra i motsatt riktning. Jim har en kompis, Edde, från sitt utbytesår i Japan, som bor på Maui. Det var han som kom med tipset, plus en egenhändigt nedskriven mini-guide med tips på sevärdheter. Tipset om att köra moturs var för att undvika den värsta trängseln på vägarna, och komma till de platser som han tyckte var mest sevärda, före de flesta andra turister.

Vårt första stopp för dagen blev Alelele Falls, ett fint vattenfall som vi nådde fram till efter en kortare promenad. Vi var helt ensamma där, och tog ett uppfriskande nakenmorgondopp i det svalkande vattenfallsvattnet. Innan vi nådde fram till Hāna, där vi åt lunch, stannade vi även vid Oheo Gulch/Seven Sacred Pools, Venus Pool, och Koki Beach. Alla stoppen, förutom det sista, innebar lite kortare vandring, det blev dock inte att vi badade på något av ställena. Efter Hāna gjorde vi ett längre stopp vid Wai’anapanapa State Park, där stranden Black Beach var den stora behållningen. Klockan var nästan fyra på eftermiddagen när vi körde vidare, nu på självaste Hāna Highway. På den mest kända sträckan gjorde vi bara ett riktigt stopp, annars stannade vi bara till några gånger för att dokumentera utsikten. Vi avslutade som vi började, med ett dopp vid ett vattenfall. Nöjda med dagen rullade vi vidare till byn Paia, där vi käkade middag.

På väg till Alelele Falls.

En hjälpande hand.

Morgondopp.

Vandrarna.


Oheo Gulch/Seven Sacred Pools.

Venus Pool.


Tarzan på Koki Beach.

Lek i lavagrottan vid Black Beach.

Black Beach.




Utsikt från Road to Hāna.


Vägen i egen hög person.

Rofylld stund vid Ha'ipua'ena Falls.

Sista doppet för dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar