tisdag 13 maj 2014

Valsafari

Bättre sent än aldrig får man väl säga om det här inlägget. Den 5 maj, när fruarna och de minsta var på en egen utflykt passade vi andra på att åka på valsafari. Hawaii är en av de platser i världen där det är störst chans att få se knölvalar och valsäsongen pågår från ungefär början av november till mitten av maj. Vi var alltså ute i sista stund och aktiviteten är nu inte alls lika hög som under högsäsong. Så även om arrangören hade garanti att man skulle få se val, kändes det inte alls säkert.

Turen utgick från Lahaina, på Mauis västkust, i vars vatten det ska vara bland de bästa chanserna att se valar. Det dröjde inte länge förrän vi fick syn på ett gäng delfiner. Jag har sett delfiner vid ett flertal tillfällen men såvitt jag vet aldrig spinndelfiner som det var tal om i det här fallet. De har fått sitt namn eftersom de brukar rotera runt sin axel när de hoppar ur vattnet, vilket vi fick se vid ett flertal tillfällen.

Efter en stund dök det också upp en knölval. Den försvann för ett tag, men kom efter en stund tillbaka igen och visade upp sig. Den var aldrig riktigt nära båten, vilket delfinerna var, men det var ändå en ganska mäktig syn. Under turen såg vi också ganska många flygfiskar och eftersom vi fick se en val, vilket var målet, måste man säga att det var en väldigt lyckad tur.

Lahaina sett från havet.

Barnen hade första parkett.


En spinndelfin har uppvisning.


Fenan på en knölval.

En kort film från turen:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar