onsdag 6 juni 2012

Washington D.C - dag 4

Söndag och det stora utflyktsmålet för dagen var zoo. Vi tog gula busslinjen ut till Smithsonian National Zoological Park, som är ett av USAs äldsta zoo och som dessutom har gratis inträde.

Vi hade tur och fick se en av de två stora pandorna som är utlånade till zoo av folkrepubliken Kina. Pandan mumsade bambu och tog sig ett svalkande bad. Inte långt från pandaland fanns elefanterna som var ute och spexade i värmen. Inne i aphuset fanns flera gorillor och utanför satt två orangutanger uppkrupna i en klätterställning. Från klätterställningen hade orangutangerna möjlighet att klättra på en luftlina över till det sk Think Tank. Vi såg tyvärr inga orangutanger som klättrade på linan när vi var där, men på lite mildare dagar händer det att de tar sig en klättertur ovanför besökarnas huvuden.

Efter att vi sett tigrar och lejon som vilade i skuggan kände vi oss nöjda med zoobesöket och begav oss ned mot busstoppet för vidare färd på gula linjen. Vi hann med att ta lunchpaus på en italiensk restaurang och kom så småningom på den välfyllda bussen som tog oss mot hamnen. På vägen dit åkte vi genom ett ambassadstråk och passerad bland annat den norska ambassaden.

I vår bussbiljett ingick en tur med en båt på Potomac River och i hamnen väntade Nightingale II på avfärd. Vi kom tyvärr inte med den turen och gick därför och tog oss en glass på ett glasshak i närheten. När vi kom tillbaka från glasspausen ringlade sig kön lång till Nightingale I, och vi kom heller inte med den. Men, vi behövde inte vänta så länge nästa avgång som vi kom med på. Båtturen varade i ca 40-50 min och tog oss med söderut och tillbaka längs Potomac River. Det var skönt att sitta ned en stund och känna en antydan till en svalkande bris.

Eftersom det bara var gula linjen som rullade denna dagen bestämde vi oss för att hoppa på den tillbaka in till stan och att där gå en sväng till luft- och rymdmuséet. National Air and Space Museum ingår i Smithsonian Institute och innehar världens största samling av luft- och rymdfarkoster, muséet öppnades 1976. Vi var alla ganska så trötta efter dagens alla tidigare upplevelser, men Jim orkade i alla fall med att ta sig en tur i en flygsimulator.

Benen bar oss även denna kväll mot hotellet och vi stannade till på en pub på vägen där det blev hamburgare för mig och Jim, och kyckling till Ted.

Insomnandet denna kväll tog också längre tid än vanligt och Ted pratade länge om en anka som vi matade med kex från båten, och den badande pandan som åt bambu. Motorcyklarna och deras ljud från dagen innan hade också satt djupa spår.


Zoo, zoo, vi ska gå på zoo.

Bambu är tydligen gott.

Vem lufsar där?

Tigeröga.

Lejoninnorna hade fått käk.

Lejonhannen hade annat för sig.

Lite koll hade han dock.

Norska ambassaden.

Svenska och isländska ambassaden kamperade ihop i hamnen. "Innovative Sweden"

Jim åker ofta båt, för Ted var det premiär.

Jim och Ted framför flygplansmodellen Blériot XI.

Flygplan i alla storlekar och modeller.

I väntan på att pappa ska ha lekt klart.

Är det Tintins raket till höger, fast i fel färgställning?


Maria och Ted framför en Apollo Lunar model.

Ted lärde sig att dippa.

Ankan som vi matade med kex.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar