måndag 4 juni 2012

Washington D.C - dag 3

Lördagen startade vi med en lång sovmorgon och frukost på hotellet. Vi kom iväg senare än planerat, men så kan det gå när man inte ställer någon väckarklocka.
Några kvarter från hotellet fanns en hållplats för gula linjen och vi åkte den några stopp för att sedan byta till röda linjen och fortsätta på gårdagens inslagna väg, sightseeing och monumentskådande. Första stopp blev Martin Luther King, Jr. Memorial.  Tanken var att invigningen av monumentet skulle hållas den 28 augusti på 48-årsdagen av "I have a dream"-talet som Dr King höll på trapporna till Lincoln Memorial 1963, men orkanen Irene kom i vägen och invigningen skedde i oktober 2011.

En kort promenad senare befann vi oss vid National World War II Memorial. Vi kom dit ungefär samtidigt som ett stort gäng med gamla veteraner. Dessa farbröder måste ha varit väldigt unga när de deltog i kriget som slutade för 67 år sedan. Monumentet invigdes 2004 och det lär ha varit en ovanligt kort beslutsprocess kopplat till planeringen av monumentet på grund av att man ville ha det färdigt medan det fortfarande fanns kvar veteraner från kriget i livet.

Vi fortsatte promenaden västerut och stannade till vid ytterligare två monument, Korean War Veterans Memorial och Vietnam Veterans Memorial. Bland mängderna av turister vimlade det av skinnvästprydda herrar och damer som alla tycktes höra till olika motorcykelföreningar för krigsveteraner. Vid Vietnam Veterans Memorial ringlade en lång kö främst bestående av dessa mc-snubbar som ville gå längs den vägg där namnen på drygt 58000 amerikanska soldater som deltog i kriget står inristade.

Den västra delen av the National Mall utgörs av Lincoln Memorial, som invigdes 1922 till minne av USAs 16:e president Abraham Lincoln. Monumentet liknar ett grekiskt tempel och innehåller en 5,8 meter hög staty av Lincoln. Rummet där statyn står är öppet österut så att Lincoln kan blicka ut och bort mot U.S Capitol. Trappan upp till monumentet har varit plats för många stora demonstrationer genom åren och direkt nedanför monumentet ligger Lincoln Memorial Reflecting Pool. Det är en stor rektangulär bassäng, ca 600 x 50 m, som sträcker sig ända bort till National World War II Memorial. Tyvärr var denna torrlagd på grund av det stora restaureringsarbete som också omfattar gräsmattorna längs the National Mall. Många minns säkert scenerna ur "Forrest Gump", när Forrest springer genom vattnet till sin Jenny.

Efter att vi ätit lunch och Ted sovit en timme i vagnen travade vi in på naturhistoriska muséet. Det 100 år gamla muséet ingår i Smithsonian Institution, tillsammans med 18 andra muséer, ett zoo och nio forskningscentrum. Samtliga enheter som ingår i Smithsonian Institution och som är öppna för allmänheten har gratis inträde.

På muséet strosade vi runt i en och en halv timme och fick bland annat med oss dinosaurieutställningen, däggdjursutställningen och delar av havsutställningen. Vi missade dock den berömda och mytomspunna Hope-diamanten som bland annat burits av Ludvig XVI, och som varit i muséets ägo sedan 1958.

På vägen tillbaka till hotellet stannade vi och vilade i en fin park med fontän, och middag intogs på en thailändsk restaurang. Efter att alla kvällsbestyr, dusch-pyjamas-tandborstning, var avklarade tog det en lång stund innan lilleman kunde komma till ro och somna. Han pratade om och om igen om den ekorre vi sett i en park och som vi matat med kex. Det var tydligt att det var höjdpunkten på dagen för Ted.


Martin Luther King, Jr. Memorial. "Out of the mountain of despair, a stone of hope", ur "I have a dream"-talet.

Fint promenadstråk på väg till nästa monument.

National World War II Memorial

Veteransamling vid monumentet.

Förklaring till Freedom Wall.

Freedom Wall

Korean War Veterans Memorial

Lincolns utsikt.

Abraham Lincoln i sitt tempel.

Restaurering av Reflecting Pool.

Forrest Gump

Många motorcyklister var samlade.

Vi fick sitta en stund i Albert Einsteins knä.

Vi passerade framsidan till Vita Huset.

Suddig bild från dinosaurieutställningen.

En fin fontän.

Ekorren som äter ett kex som vi matat den med.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar