söndag 14 december 2014

Soufrière

Vi har hittills gjort två längre bilturer söderut från Cap Estate, där vi bor på norra St Lucia, ned längs västkusten till forna huvudstaden Soufrière. En sträcka på knappt sex mil, som i ren restid tar bra precis en och en halv timme. Men, om en har dålig timing och prickar in rusningstrafiken i och kring huvudstaden Castries, så kan det ta minst en halvtimma längre. Vägarna har ofta sett sina bästa dagar, och sträckningen är minst sagt vindlande då den går över berg och dalar. Efter Castries kör en genom regnskogsklädda berg, bananplantager, och passerar ett par små fiskebyar. Den sista biten som leder ned till Soufrière, bjuder på en fantastisk vy över staden och "the Pitons", de två minst sagt toppiga bergen som ligger direkt bakom staden.

På vår första biltur drabbades vi lite av morgonruschen, plus att vi körde lite fel, samt att Jack blev åksjuk och kräktes ned hela sig lagom till att vi rullade in i Soufrière. Bättre start kunde vi kanske ha haft. Det första vi fick göra i staden var att tvätta rent barn, bilstol och bil. Det gick under omständigheterna rätt så bra, barnet fick sig ett oplanerat dopp i havet. Men, badtemperaturen är klart badbar, så det blev inga större protester på det. Resten av dagen ägnade vi åt en liten promenad runt i Soufrière, med efterföljande lunch. Byggnaderna i staden är gamla och i skriande behov av omvårdnad och upprustning.

Efter stadsbesöket styrde vi upp i bergen igen, men bara en kort bit till Sulphur Springs. Sulphur Springs är en del av en kollapsad vulkankrater som uppstod för drygt fyrahundra år sedan. En mycket oangenäm svaveldoft omger platsen, och från tryggt avstånd kan en se ned på de svartbubblande, rykande, och stinkande källorna. Det gjorde vi, plus att vi tog ytterligare en liten promenad upp till en byggnad som rymde en liten utställning om platsen och geologin som ligger bakom. Efter det var vi alla nöjda, och reste norrut och hemåt igen, denna gång utan missöden.

Soufrière och Pitons.

Vandring i Soufrière.


Lunchrestaurang med utsikt mot havet.





Jack gick/klättrade hela vägen upp till utställningen.

Exempel på produkter som innehåller svavel.
(Åtminstone tre av tändsticksaskarna är tillverkade i Sverige och England's Glory
tillverkas numera i Sverige - Tack för det Ivar Kreuger!)

Och så ned igen.


Soufrière sett från söder.

Fiskebyn Canaries som ligger norr om Soufrière.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar