måndag 2 februari 2015

Hemma hos Amerikanerna

På golven i ett amerikanskt hem är det väldigt vanligt att man har heltäckningsmattor. Det är ju skönt att gå på men kanske inte så praktiskt. Särskilt inte med tanke på att de flesta inte tar av sig skorna inomhus. Väldigt märkligt.

En annan märklig sak med USA är att man är väldigt inkonsekvent med säkerheten. Vissa saker är det så noga med att det nästan blir löjligt. Andra saker inte alls så noga. Eller vad sägs om den här bilden?

Andra lustiga exempel på säkerhet är att Kinderägg är förbjudna eftersom det anses vara farligt medans vapenlagarna är löjligt liberala, och man läser gång på gång om barn som av misstag skjutit sin mamma eller sitt syskon.

Vår erfarenhet är att Amerikansk kvalitet generellt sett inte är bra. Jag vet inte hur många gånger vi har haft vattenläckage i vattenrör, kranar och toaletter och varmvattenberedare under denna tid i två hus. Något vi aldrig någonsin varit med om i Sverige eller Norge. Luftkonditioneringen har gått sönder ett antal gånger i båda husen vi bott i. Poolvärmen var trasig i princip konstant i första huset vi bodde i och kylskåpet i första huset levde ett eget liv.

Dammsugaren vi köpte är ett skämt, trots att den skulle vara en av de bättre. Att den ens kan kallas för dammsugare är märkligt. Den suger inte upp skräpet och den är otymplig som en långtradare. Vi som tänkte att den kanske var gjord särskilt för heltäckningsmattor. Diskmaskinerna vi har haft har inte heller varit något att försöka kopiera. Inte om man vill att den ska göra rent porslinet i alla fall.

Jag har tidigare hört att Amerikaner inte är så känsliga för buller där de bor. Det kan nog ligga något i det. De finaste husen i området ligger vid den mest trafikerade gatan - varför ha ett fint hus om ingen ser det? En annan sak som vi reagerat på är alla tågen som tutar. Det finns visst någon lag på att tåg måste tuta innan vägövergångar. Och det är inte bara en kort tutning. Ofta handlar det om 20-30 sekunder, Ibland känns det som om de tutar extra bara för att störa.

Isolering är de inte så noga med trots att det nästan konstant är över 30 grader på sommaren. Vet inte om det kan ha att göra med att energi är billigt eller att man är rädd för fuktskador, men lite märkligt är det.

Påslakan använder de inte. I ställer sover de mellan två lakan och har täcket ovanpå det övre. ganska ofräscht tycker vi, särskilt när man bor på hotell. Vi har sett ett ställe som säljer påslakan, kallade “duvet”. I reklamen räknade de upp alla fördelarna, jämfört med den amerikanska varianten, men det har tydligen inte slagit igenom.

En märklig sak vi noterat är att jänkarna alltid har gardiner för fönsterna. Antagligen är de väldigt rädda för att någon ska titta in.

Blandare finns i diverse kreativa varianter. Ibland är det nästan svårt att förstå hur de fungerar. Oftast är det dock av typen en ratt för varmt vatten och en för kallt. Väldigt märkligt, men det har jag sett i många andra länder också. Det borde finnas en stor marknad för Gustavsberg. Något annat som skiljer är dörrhandtagen som oftast är av den runda typen. Även det lite sämre tycker vi.

Särskilt miljömedvetna är inte jänkarna, om nu någon hade trott det. Det kan man se på många sätt. En sak är att man har sophämtning två ggr per vecka, dubbla soptunnor och obegränsad mängd. Att återvinna är det inte många som gör. Bilarna är förstås ett annat exempel, vilket vi återkommer till.

Det finns ju förstås några saker som är bra också. En sak är att man inte behöver gå någonstans för att skicka brev. De kan man bara lämna i sin postlåda så plockar brevbäraren upp brevet i samband med postutdelningen. Som det väl fortfarande fungerar på landet i Sverige? En skillnad när det gäller posten är också att man fortfarande har lördagsutdelning (vilket man också har i Norge, men det ska nog tas bort).

Tvättmaskinerna de använder är gigantiska, vilket är praktiskt, men förstås inte bra för miljön då man sällan tvättar full maskin. En annan praktisk sak är att man ofta har en kvarn som mal ner matrester i diskhon, och så kan man bara spola ner dem. Men antagligen är det negativt för miljön jämfört med att kompostera.

6 kommentarer:

  1. Jag ler igenkännande till allt du skriver om. Men något jag tyckte var bra med USA var ... trumvirvel ... plastpåsar med "dragkedja"! Vi bunkrade sådana under en resa för länge sedan. Nu finns de ju i Sverige också så man är inte speciell längre. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vi hade nog inte sett sådana påsar förrän vi flyttade till USA och har tagit med ett gäng hem. För vissa ändamål är de väldigt praktiska. Det finns ju en del andra bra saker, och jag kanske var lite väl negativ när jag skrev... Så jag har uppdaterat texten med ett par bra saker på slutet :-)

      Radera
  2. Det är kul att besöka USA ibland men jag vill inte bo där. Tio månader på östkusten fick räcka. Det är lätt att fastna i snabbmatsfällan också när det är så billigt. När jag bodde i Raleigh körde de two-for-two på McDonalds, dvs två Big Mac för två dollar. Men det var iofs 15 år sedan. Betalar förresten jänkarna med check nuförtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, de använder fortfarande checkar. Vi betalade till och med skatt med check :-) Det blir nog ett särskilt inlägg om bankerna.

      Radera
  3. Kul med lite sammanfattningar av er USA-tid!

    Fantastiskt land att turista i, men vill inte heller bo där. Jag gillar naturen i nordvästra USA, men med småbarn är bl.a. Florida lämpligare än så länge. Realistiskt scenario annars:
    -Ungar, titta vilka ståtliga berg!
    -Jättekul Pappa, men var är närmaste Magic Kingdompark?
    :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, USA har väl egentligen allt man kan önska sig som turist. Men när det gäller plats att bo i föredrar vi också Skandinavien. Men vi kommer att sakna mycket också, inte minst klimatet.

      Radera