tisdag 3 februari 2015

På vägen

Att USA är billandet nummer ett i världen råder det knappast någon tvekan om. Allt är gjort för bilar och väldigt lite för fotgängare och cyklister. Att vara ute och gå anses nog vara lite konstigt. I inget annat land är man nog så beroende av bilen heller eftersom kollektivtrafiken är i det närmaste obefintlig utanför de centrala delarna av staden. Att ta körkort i Louisiana är ingen direkt bedrift och hur någon kan kugga är egentligen ganska otroligt.

Det vi stört oss allra mest på under vistelsen i USA är nog alla dessa tre- och fyrvägsstopp. På vägar nästan utan trafik har de satt upp en stoppskyllt från varje håll. Den som kommer först till korsningen får sedan köra först. Om man kommer samtidigt gäller högerregeln, men detta leder ofta till missförstånd. Jag undrar också hur mycket extra bränsle och bromsbelägg som detta vansinne orsakar? Antagligen i nivå med Sveriges samlade bränsleförbrukning… Dessutom ska man enligt körkortskontrollanterna stanna innan skylten. Det känns märkligt när skyltarna ofta står flera meter innanför korsningen. Ingen gör det och vi är fortfarande lite osäkra på om man verkligen måste det.

Varför?

Något som fascinerat är hur lång tid de håller på med vägbyggen. När vi flyttade hit hade de påbörjat arbetet att utöka motorvägen med två filer på en ca 1,5 km lång sträcka. Vet inte hur länge de hade hållit på med det innan vi anlänt, men det slutfördes ca 2,5 år efter att vi flyttat till USA.

Som skrivits tidigare är de inte särskilt miljömedvetna. Det ser man också på bilparken. Väldigt många kör omkring i stora pick-ups, med gigantiska motorer, bara för att de kan. Det är sällan man ser någon som verkligen har något på flaket.

Man har en form av besiktning av bilarna i Louisiana, vilken dock är ett skämt. Det handlar i princip om att kolla lamporna. En gång kollade de inte ens någonting, de bara skrev ut lappen som ska sitta i rutan. Men det är väl ganska mycket så i USA, att det är du själv som är ansvarig, och om man råkar ut för en olycka som orsakats av bristande underhåll kan man säkert råka illa ut.

Vi har också noterat att de flesta inte verkar bry sig särskilt mycket om att ta hand om sina bilar. Antagligen hänger det ihop med att de är så billiga att man inte orkar bry sig. Ett undantag är killen som köpte Mustangen, han var mer pedant än mig. Skönt att den är i goda händer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar