måndag 13 februari 2012

Mardi Gras-parad

I går var vi och såg på Pontchartrain-paraden, en av alla parader under Mardi Gras-firandet. Det var sannerligen en upplevelse för såväl liten som stor. Vi var ute i god tid och ställde upp oss på en bra plats längs paradgatan. Allt eftersom fylldes det på med folk och snabbt var gatan kantad av förväntasfulla människor. Först av allt kom ett gäng försäljare av sockervadd, diverse souvenirer, och små "kastsmällare". Allt för att sätta lite extra stämning till det som komma skulle.

Sen rullade det igång! I paradföljet ingick en brokig samling av entusiaster av skilda slag: motorcykelburna äldre herrar och damer, ridande poliser, ett otal mer eller mindre välspelande blås- och slagorkestrar oftast i följe med drillande eller dansande tjejer, och x antal traktordragna paradvagnar. På dessa paradvagnar stod maskerade människor och kastade ut pärlhalsband (beads) till oss åskådare. Från vissa vagnar kastades det också ut mjukisdjur och andra små leksaker, godis, trosor (!) och särskilda paradbägare. Vi hade fullt upp med att dokumentera spektaklet, fånga skatterna som kastades emot oss, och hålla för Teds öron för att skydda dem från den stundtals höga ljudnivån från trumpettutandet och trumslagandet. Vi hade dumt nog inte tänkt på att ta med ett par hörselskydd till honom. Noterbart var att där vi stod var det många andra småbarnsfamiljer, men ingen av de föräldrarna/vuxna tycktes bry sig om oljudet...

Efter ca en timme var paraden över och vi hade fångat en ganska så stor skörd av halsband och leksaker. Nöjda vandrade vi tillbaka till bilen.

På hemvägen stannade vi dessutom till på en leksaksaffär och inhandlade en julklapp till Ted från hans mormor och morfar. Det blev en dockvagn och en lektunnel i tyg. Tack snälla mormor och morfar, Ted är mycket nöjd!

Ted och Jim har hittat en bra plats längs paradgatan.
Rester från en tidigare parad hänger kvar i trädet.
Några barn trampar på sina osmällda "kastsmällare".
En liten hoj med en bil på släp.
Sheriffen till häst.
Tut i luren.
Pom-pom och dans.
En traktor...
...dragandes på en vagn.
Hej! Jag vill ha ett halsband!

Maria och Ted tittar fascinerade på paraden.
Ted med sin fångst! (En hel hög med halsband, tre mjukisdjur, en bil, en haj, en mugg och en trosa.)
Vagnen var en given succé! När Ted kör vagn är det med ljudeffekt, "brum-brum".
Alla halsbanden skulle självklart också åka med.

4 kommentarer:

  1. Kul med lite parad! Fina bilder. Vad är det dem firar egentligen? Bortser fr Wikipedia, vill ha ett initierat svar :-) Hadooken!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mardi Gras är franska för fettisdagen, vilken i år infaller den 21 februari. Här firar man inte bara på just den specifika dagen, utan man startar långt innan med festligheterna. Precis som vi svenskar börjar svulla semlor inför den stundande fastan långt innan (och ibland efter) själva fettisdagen. På den engelska versionen av Wikipedia står det mer utförligt beskrivet än den svenska.

      Radera
  2. Spännande att ni är på plats. Hoppas att det löser sig med "pappersarbetet" over there. Här i Ö-vik är det förkylt, Moa har börjat på dagis och igår var det första riktigt fina soliga vinterdagen (kändes det som iaf). Typiskt att det var förkylt annars hede vi nog tagit en semla vid Huggsjöstugan. Känns dom en rejäl kontrast mot där ni befinner er just nu / Fam Pilvinge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni är med oss! En semla vid Huggsjöstugan låter som en härlig söndagssyssla. Hoppas ni är friska till nästa helg och att ni bjuds på fint vinterväder!

      Radera