tisdag 20 november 2012

Antigua

Ungefär 30 minuter försenade, landade vi i lördags eftermiddag på vår första ö, Antigua. Där serverades alla nyanlända en välkomstdrink innan man kom in till immigration och tull. Flygbolaget hade inte fått några immigrationsformulär, och på flygplatsen tog de snart slut, så det blev lite kaotiskt en stund. Men, vi fick tag på tre lappar som vi med lite möda fyllde i och släpptes sedan in i landet.

Antigua har bebotts i ca 4000 år men blev känd för Européerna 1493 genom Columbus. Han döpte ön efter en kyrka i Sevillia. 1632 koloniserade britterna Antigua och de har haft kontroll över ön ända fram till 1981 då Antigua och Barbuda blev en självständig stat. Mest känd är Antigua, med sina dryga 86 000 invånare, kanske för sina fina stränder. Ön har en yta på bara 280 kvadratkilometer men det sägs att man kan besöka en ny strand varje dag under ett helt år.

Söndag förmiddag spenderades på en närliggande strand, med vit sand och turkost, 28-gradigt vatten. Från början var vi helt ensamma men efter en stund dök det upp två andra bilar. Vattnet var dock inte helt klart och det var bitvis många krossade snäckskal som inte var så sköna att gå på, så betyget blir en fyra.

På eftermiddagen blev det historielektion med besök på Nelson's dockyard, en engelsk flottbas från 1700-talet. Sedan blev det en tur upp till närliggande Shirley Heights, ursprungligen ett fort från 1700-talet, men nu en bar/restaurang med fantastisk utsikt och livemusik med bbq på söndagar. Vi hade hoppats på en fin solnedgång men det var några moln som täckte horisonten när det var dags. Det verkade som om halva ön var samlade för veckans höjdpunkt så det var trångt vid borden och kö till grillen. Vi åkte därför tillbaka till en strandrestaurang i närheten av vår lägenhet i stället, som också hade livemusik på söndagar.

På måndagen var siktet inställt på Rendezvous Bay, som ska vara platsen för en av Antiguas bästa, men också mest svåråtkomliga stränder. Man måste antingen ha ett någotsånär terränggående fordon eller använda benen. Vi gjorde det sistnämnda. Det tog oss 45 minuter att komma till stranden, men det var väl värt besväret. Fin sand, kristallklart 29-gradigt vatten, och första två timmarna var vi helt ensamma. Det var kanske den finaste stranden vi har sett, så det kan inte bli annat än en femma i betyg. I morgon bär det av till grannön Barbuda.


Kan inte klaga på utsikten från vår lägenhet!

Ted på Valley Church Beach 10 minuter hemifrån.

På kajen i Nelson's Dockyard.

Ted som någon slags Engelsk soldat i museet i Nelson's Dockyard.

Ted vid Fort Berkley, Nelson's Dockyard.

Skottglugg vid Fort Berkley

Äntligen lite kanoner!

Från Blockhouse Hill, nära Shirley Heights, kan man beskåda Eric Claptons vinterbostad.

På Shirley Heights var det party.

Rendezvous Bay.

En gammal burk och en trasig flaska fick bli hink och spade.

Nice!

Tupplur i skuggan.


2 kommentarer:

  1. Åhh så underbart det ser ut!! Njut!! Här är det grått kallt halt.../Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att allt är som vanligt i Sverige :-)

      Radera